Serious game – warmtetransitie

 • Opdrachtgever

  Provincie Noord-Holland

 • Domein

  Publieke sector

 • Thema

  Publiek ondernemerschap

 • Publicatiedatum

  07 February 2022

Vraag
Hoe kunnen we ambtenaren en andere duurzaamheidsprofessionals, werkzaam in de energietransitie in de provincie Noord-Holland, spelenderwijs meenemen in de opgaven en belangen die spelen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving?

 

Context
De Provincie Noord-Holland samen met het Servicepunt Duurzame Energie ondersteunen Noord-Hollandse gemeenten bij de uitvoering van de transitievisie warmte (TVW). Dit is een grote opgave voor gemeenten en stelt ze voor inhoudelijke en organisatorische puzzels.

 

Aanpak
Na gesprekken met diverse stakeholders in de warmtetransitie zijn we samen met de game studio van Frisse Blikken aan de slag gegaan met een eerste speelversie van de serious game. Deze wordt uitvoerig getest met diverse doelgroepen en momenteel zitten we in de laatste ontwikkelfase. Na mei zal deze verder uitgerold worden binnen de Provincie Noord Holland.

 

Resultaat
De eerste impact is al te zien doordat spelers in de rol van een andere stakeholder kruipen en hierdoor meer begrip krijgen voor elkaars belangen. Door de uitgebreide nabespreking, worden de parallellen met de werkelijkheid ook expliciet: “Het mooie is: dit spel werkt! Dezelfde dingen lopen we in het echt ook tegen aan!”

Bekijk ook onze andere projecten